اصفهان نیوز
عمارت عالی قاپو از آثار واقع درمیدان تاریخی امام ( ره) اصفهان، درب ورودی دولتخانه صفوی بوده است.
عمارت عالی قاپو اصفهان درب ورودی دولتخانه صفوی
عمارت عالی قاپو از آثار واقع درمیدان تاریخی امام ( ره) اصفهان، درب ورودی دولتخانه صفوی بوده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران عالیقاپو (به ترکی به معنی دروازه عالی) در ابتدا شکلی ساده داشت وبه مرور زمان و در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به آن افزوده شد و در زمان شاه عباس دوم ایوان ستوندار آن شکل گرفت.
این بنا در ضلع غربی میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطفالله واقع شده است.
ارتفاع آن 36 متر است و 6 طبقه دارد که با راهپلههای مارپیچ میتوان به آنها رسید.
این بنا پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان توسط شاه عباس اول بین سالهای 971 تا 977 خورشیدی بعنوان مقر و دولتخانه حکومتی پادشاهان صفوی شروع به ساخت شد.
این عمارت طی 5 مرحله معماری و در زمان جانشینان شاه عباس اول بخصوص شاه عباس دوم و شاه سلیمان بین 70 تا 100 سال ادامه و تکمیل یافت. حتی به دلیل وجود کتیبهای بخط نستعلیق در زمان شاه سلطان حسین آخرین پادشاه صفوی، تزئینات طبقه سوم اضافه یا مرمت شده است.
کتیبه یا سند مستندی مبنی بر عنوان نام معمار بنا در دست نیست ولی به احتمال زیاد معمار بنا یکی از استادان و معماران معروفی چون استاد علی اکبر اصفهانی یا استاد محمدرضا ابن استاد حسین بنای اصفهانی دو معمار مشهور مساجد جامع عباسی و مسجد شیخ لطف الله بوده است.
قاپو یا قاپی در زبان ترکی به معنی در، درگاه و ورودی است و عالی به معنی باشکوه، بزرگ و با ارزش میباشد.
گفته میشود که در اصلی بنا را شاه عباس از نجف و مقبره علی به این مکان انتقال داده است.
کتیبه بالای سردر ورودی با عنوان انا مدینه العلم و علی بابها و استقرار 110 توپ جنگی در مقابل کاخ به حساب ابجد نام علی را عنوان می نماید.
تزئینات خارجی بوسیله آجر که در لچکها (قسمتهای هلالی در بالای هر ورودی) بوسیله کاشی هفت رنگ و تزئینات و خطوط اسلیمی میباشد و تزئینات داخلی بوسیله نقوش زیبای گل و بته و شکارگاه و حیوانت و پرندگان بر روی گچ (لایه چینی و کشته بری) و یا نگارگری های تصویری ایرانی (به سبک نقاشی های رضا عباسی) و خارجی (بوسیله نقاشان اروپایی که در زمان شاه سلیمان در دربار صفوی حضور داشتند به سبک نقاشی اروپایی توسط نقاشان معروفی مانند آنژل ولوکار) میباشد.